Slik tar du vare på dine tenner ved akutte tannskader

I en verden hvor et strålende smil kan åpne dører, er det essensielt å ta vare på tennene dine, spesielt ved akutte tannskader. Ved vårt tannlegekontor i Stavanger, tilbyr vi et bredt spekter av tjenester for å sikre at dine tenner forblir sunne og sterke. Fra akutt tannskadebehandling til forebygging av tannskader, behandling av emaljeskader, kosmetisk tannhelse, og hjelp med finansiering av tannbehandling, er vi her for å hjelpe deg med alle dine tannhelsebehov. Her er noen nøkkelpunkter for hvordan vi tar vare på dine tenner.

Viktige poeng

 • Ved akutte tannskader, er vårt tannlegekontor i Stavanger utstyrt for å tilby rask og effektiv behandling, inkludert tannlegevakt etter kontortid.
 • Regelmessig tannpleie og et sunt kosthold er kritisk for å forebygge tannskader og opprettholde god tannhelse.
 • Vi tilbyr spesialisert behandling for emaljeskader, inkludert for barn med cøliaki, for å sikre sterke og sunne tenner.
 • Vår praksis tilbyr kosmetisk tannhelsebehandling, inkludert tannbleking og løsninger for manglende eller skadede tenner, for å forbedre ditt smil.
 • Vi hjelper deg med å navigere finansieringsmuligheter for tannbehandling, inkludert støtte fra NAV/HELFO og private og offentlige alternativer, for å gjøre tannbehandling mer tilgjengelig.

Akutt tannskadebehandling

Akutt tannskadebehandling

Hva gjør du ved tannskade?

Når du opplever en tannskade, er det viktig å handle raskt for å minimere skaden og sikre best mulig utfall. Først og fremst, bevare roen og vurder skadens omfang.

 • Hvis en tann er slått ut, prøv å finne tannen. Hold den ved kronen (den delen som er synlig i munnen), unngå å røre ved roten.
 • Skyll forsiktig tannen i vann hvis den er skitten, men ikke skrubb eller fjern vev.
 • Forsøk å plassere tannen tilbake i tannhulen. Hvis dette ikke er mulig, oppbevar tannen i en beholder med melk eller under tungen til du kommer til tannlegen.
 • Kontakt tannlege umiddelbart. Hvis skaden skjer utenfor vanlig arbeidstid, søk opp nærmeste tannlegevakt.

Husk at rask handling kan være avgjørende for å redde en tann eller forhindre ytterligere skade.

Det er også viktig å være oppmerksom på at noen tannskader kan virke mindre alvorlige enn de faktisk er. Selv om du ikke føler smerte, bør du likevel oppsøke tannlege for en grundig undersøkelse.

Tannlegevakt i Stavanger: Tilgjengelighet etter kontortid

I Stavanger forstår vi at tannskader ikke alltid skjer innenfor vanlige kontortider. Derfor tilbyr vi tannlegevakt-tjenester som er tilgjengelige etter kontortid, inkludert kvelder og helger, for å sikre at du får den hjelpen du trenger når du trenger den mest.

Vår tannlegevakt er åpen for alle typer akutte tannskader, enten det er snakk om en knust tann, tannutslag, eller akutte smerter som ikke kan vente.

Husk at rask respons ved tannskader kan være avgjørende for utfallet.

Ring oss ved behov for hjelp etter kontortid.

Ved behov for akutt tannhjelp utenfor disse tidene, vennligst kontakt oss for å avtale en nødtime. Vi er her for å hjelpe deg med å ta vare på dine tenner, selv i de mest uforutsette situasjoner.

Slik behandler vi akutte tannskader

Når du opplever en akutt tannskade, er det viktig å handle raskt for å minimere skaden og sikre best mulig utfall. Vår klinikk tilbyr umiddelbar hjelp for akutte tannskader, med fokus på pasientkomfort og rask lindring. Vi snakker flere språk og aksepterer betaling med kort eller faktura.

 • Førstehjelp for tannskader: Rens skadestedet forsiktig med vann og unngå å berøre tannroten hvis tannen er slått ut.
 • Vurdering av skaden: Vi utfører en grundig vurdering for å bestemme den mest effektive behandlingsmetoden.
 • Behandling: Avhengig av skadens alvorlighetsgrad, kan behandlingen variere fra enkel tannfylling til mer komplekse prosedyrer som rotfylling eller tannimplantater.

Husk at tidlig inngripen er avgjørende for å redusere risikoen for varige skader.

Vår tannlegevakt i Stavanger er tilgjengelig etter kontortid, noe som sikrer at du får den hjelpen du trenger når du trenger den mest.

Forebygging av tannskader

Forebygging av tannskader

Viktigheten av regelmessig tannpleie

Regelmessig tannpleie er grunnlaget for å opprettholde god munnhelse og forebygge tannskader. Å besøke tannlegen for jevnlige kontroller og rengjøringer er essensielt for å oppdage potensielle problemer tidlig og forhindre at mindre problemer utvikler seg til større og mer kostbare tilstander.

Å pusse tennene to ganger daglig med fluortannkrem, bruke tanntråd daglig, og begrense inntaket av sukkerholdige drikker og snacks er grunnleggende vaner som bidrar til å beskytte tennene mot skader og sykdom.

 • Besøk tannlegen minst to ganger i året for kontroll og rengjøring.
 • Unngå røyking og overdreven bruk av alkohol, da dette kan påvirke tannhelsen negativt.
 • Beskytt tennene under fysisk aktivitet og sport ved å bruke tannbeskytter.
 • Vær oppmerksom på tegn på tannproblemer, som smerter, ømhet, eller blødning fra tannkjøttet, og kontakt tannlege umiddelbart hvis disse oppstår.

Tips for å unngå tannskader i hverdagen

For å opprettholde god tannhelse og unngå tannskader, er det viktig å følge noen grunnleggende råd. Unngå overdreven konsum av syreholdige drikker som brus, saft, og juice, da disse kan bryte ned emaljen på tennene dine. Det er anbefalt å drikke vann istedenfor.

 • Unngå å spise smågodt og sure ting ofte.
 • Bruk sugerør når du drikker brus for å minimere kontakt med tennene.
 • Sørg for å pusse tennene regelmessig med fluorholdig tannkrem.

Husk at regelmessig tannpleie er nøkkelen til å forebygge tannskader. Besøk tannlegen din for regelmessige sjekker og rengjøringer.

Hvordan kosthold påvirker tennene dine

Kostholdet ditt spiller en avgjørende rolle for tannhelsen. Sukkerholdige matvarer og drikker kan føre til tannråte, mens matvarer rike på kalsium og fosfor kan styrke tennene dine.

Å unngå sukkerholdige snacks og drikker er essensielt for å opprettholde god tannhelse.

Her er noen matvarer som er gode for tennene dine:

 • Ost og meieriprodukter (rik på kalsium)
 • Nøtter og frø (inneholder fosfor)
 • Grønne bladgrønnsaker (høyt innhold av kalsium)
 • Epler og pærer (fremmer spyttproduksjon)

Å inkludere disse matvarene i kostholdet ditt kan bidra til å beskytte tennene mot skader og sykdommer. Det er også viktig å huske på at regelmessig tannpleie og besøk hos tannlegen er nødvendig for å opprettholde en sunn munnhelse.

Finansiering av tannbehandling

Finansiering av tannbehandling

Hvordan NAV/ HELFO kan hjelpe

For å sikre at du får dekket tannbehandlingen din gjennom NAV/HELFO, er det viktig å forstå prosessen for forhåndsgodkjenning. Dette innebærer at du ikke kan starte behandlingen og deretter forvente at HELFO dekker kostnadene. Du må først sende inn nødvendig dokumentasjon og avvente HELFOs avgjørelse. Dette skjer gjennom din tannlege, som må dokumentere skadens alvorlighetsgrad og eventuelle utviklingsforstyrrelser.

For å få tilskudd til omkostningene, må du være klar over at HELFO krever forhåndsgodkjenning.

Listen under viser noen av de vanligste årsakene til at folk søker hjelp fra NAV/HELFO for tannbehandling:

 • Cøliaki
 • Tannskader
 • Barn

Det er essensielt å ha god dokumentasjon på skadens alvorlighetsgrad og historikk, spesielt hvis skaden har vært til stede fra barndommen. Dette kan ofte dokumenteres gjennom din tidligere skoletannlege.

Få rask hjelp

Å ta vare på tennene ved akutte tannskader krever rask og kompetent innsats fra profesjonelle tannleger. Vårt tannlegekontor i Stavanger, som betjener kunder fra Sola, Sandnes og omkringliggende områder, er utrustet til å håndtere et bredt spekter av tannhelsebehov – fra akutte tannskader til ordinær tannpleie og spesialiserte behandlinger som tannbleking og kosmetisk tannhelse. Vi forstår viktigheten av å tilby rask hjelp, spesielt utenfor vanlig kontortid, gjennom vår tannlegevakt. Husk at forebygging er nøkkelen til god tannhelse, og regelmessig tannpleie sammen med god munnhygiene kan redusere risikoen for fremtidige tannskader. Ta kontakt med oss for en trygg og omsorgsfull behandling av dine tannhelsebehov.

Ofte stilte spørsmål

Hva skal jeg gjøre hvis jeg opplever en akutt tannskade?

Umiddelbart søk hjelp hos nærmeste tannlegevakt. I Stavanger tilbyr vi tannlegevakt etter kontortid for akutte tilfeller.

Hvordan kan jeg forebygge tannskader?

Regelmessig tannpleie og unngåelse av hard mat samt bruk av munnbeskytter under sport kan redusere risikoen for tannskader.

Kan kostholdet mitt påvirke tennene mine?

Ja, et kosthold med lite sukker og syreholdige drikker kan bidra til å bevare tannemaljen og forebygge tannskader.

Hva gjør jeg ved emaljeskader hos barn med cøliaki?

Søk tannlege for dokumentasjon av tilstanden og vurdering av behandlingsmuligheter. Barn under 18 år har rett på gratis tannbehandling.

Er det mulig å få dekket kostnader for tannbehandling gjennom NAV/HELFO?

Ja, men det krever forhåndsgodkjenning for visse behandlinger. Sørg for god dokumentasjon på alvorlighetsgraden av tannskaden.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg har høye tannlegeregninger?

Kontakt NAV/HELFO for å se om du kvalifiserer for støtte, og vurder både private og offentlige alternativer for tannbehandling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen